Eerste Tekenen Van Dementie

Dementie is een ernstige aandoening die miljoenen levens over de hele wereld treft. Volgens onderzoek heeft ongeveer 7,1% van alle mensen ouder dan 65 jaar last van een vorm van dementie. In feite wordt geschat dat elke 3 seconden iemand ter wereld dementie ontwikkelt.

Er werd ook geconcludeerd dat het risico op het ontwikkelen van dementie na de leeftijd van 65 jaar één op de veertien is. Dit loopt op tot één op de zes als een persoon 80 jaar of ouder is. Het is echter belangrijk op te merken dat dementie, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet alleen geassocieerd moet worden met ouderdom, maar dat in sommige gevallen ook jonge mensen het kunnen ontwikkelen. De statistieken zijn echt alarmerend!

Wat is dementie eigenlijk?

Welnu, dementie is geen ziekte op zich. In plaats daarvan is het een verzamelterm voor een breed scala aan symptomen die samenhangen met een afname van de wat is dementiewerkkracht van de hersenen. Het veroorzaakt problemen in denken, begrip, geheugen en zelfs redeneren. Deze effecten zijn krachtig genoeg om het vermogen van een individu om dagelijkse activiteiten uit te voeren te verminderen.

Een ander feit dat te maken heeft met dementie is dat de symptomen zich zeer geleidelijk ontwikkelen en soms jarenlang onopgemerkt blijven. Het is gebruikelijk om de meeste symptomen te verwarren, vooral eerdere tekenen van dementie, als normaal onderdeel van het verouderingsproces. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt met u of iemand die u kent, negeer nooit de volgende waarschuwingssignalen van dementie.

Geheugenverlies 

Er is een groot verschil tussen vergeetachtigheid en geheugenverlies. Bij vergeetachtigheid is er sprake van ‘normale’ geheugenklachten, maar niet van geheugenverlies. Uw naaste kan even niet meer op de naam van een kennis komen. Even later schiet die naam haar weer te binnen. En als iemand anders de gezochte naam noemt, herkent ze die meteen. Vergeetachtigheid verstoort het dagelijkse leven niet. Iemand die vergeetachtig is, kan nog gewoon het huishouden doen, de financiën regelen en zelfstandig van A naar B reizen.

Bij dementie is er sprake van geheugenverlies. De informatie is weg, en komt niet meer terug. Dementie is veel ernstiger dan gewone vergeetachtigheid. De oorzaken verschillen per soort, maar in alle gevallen worden de hersenen onomkeerbaar aangetast. Is het geheugen aangetast, dan zal het geheugenverlies in de loop van de tijd steeds ernstiger worden. Diegene vergeet niet alleen de naam van de eerder genoemde kennis, maar herkent die kennis op een gegeven moment helemaal niet meer. Langzaam maar zeker verdwijnt er steeds meer informatie uit het geheugen. Die informatie is daarmee niet meer toegankelijk. Daarom kan niet meer goed kunnen onthouden een vroeg teken van dementie zijn.

Probleemoplossing of apraxsie

Het vormen/volgen van een plan of werken met getallen kan een uitdaging zijn voor mensen die lijden aan dementie. Als een persoon moeite heeft om eenvoudige activiteiten uit te voeren, zoals het volgen van een recept of het beheren van zijn/haar geld, kan dit een vroeg teken van dementie zijn.

Desoriëntatie

Niet in staat zijn om uw omgeving te herkennen en begrijpen kan erg frustrerend zijn. Het is dan ook een voorteken van dementie als u in de war raakt, verdwaalt en moeite hebt met het navigeren door bekende plaatsen. Het is ook gebruikelijk om de tijd uit het oog te verliezen. desorientatie bij dementie

Moeite met taal of afasie

Bijna iedereen worstelt wel eens om de juiste woorden te vinden. Dat is volkomen normaal. Mensen met dementie zijn echter vaak in de war met woorden en kunnen ze zelfs ten onrechte vervangen. Met andere woorden, het kan soms een beetje moeilijk zijn om te begrijpen wat ze zeggen of bedoelen.

Ruimtelijk inzicht missen

Een persoon met dementie kan moeite hebben om de afstand en richting te beoordelen. Dit vergroot hun kansen om te verdwalen. Als u of iemand die u kent, zich vaak in een onbekende buurt bevindt zonder zich te realiseren hoe ze daar zijn gekomen, is het misschien een vroeg teken van dementie.ruimtelijk inzicht

Dingen verkeerd herkennen of agnosie

Dingen verkeerd of helemaal niet herkennen kan ook een voorteken zijn. Iedereen kan een portemonnee of een sleutel kwijtraken, maar een persoon met dementie is heel vaak dingen kwijt. Tevens kan die person het moeilijk vinden om te begrijpen waar de sleutel voor is. Tevens kan het moeilijk zijn om mensen te herkennen.verkeerd herkennen of agnosie

Verandering in persoonlijkheid

Van drastische veranderingen in gedrag tot variatie en veranderingen in de denkwereld, dementie kan een aantal aspecten van de persoonlijkheid van een persoon beïnvloeden. Een persoon met dementie zal zich waarschijnlijk terugtrekken uit het werk en kan zelfs stoppen met het bezoeken van vrienden of familie.

Slechte hygiëne

In combinatie met andere vroege signalen, kan het niet geven om persoonlijke hygiëne en reinheid in het algemeen ook een indicatie zijn voor dementie.

Hoewel het goed is om te weten wat de eerste tekenen van dementie zijn, is zelfdiagnose niet verstandig. Als u, óf iemand die u kent, maar een paar van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om uw huis​​arts te raadplegen. De huisarts kan u doorverzijzen naar een geriater, die verder onderzoek kan doen voor een volledige beoordeling.

2 Comments

 • by
  Harry
  Posted September 30, 2019 9:34 am 0Likes

  Dementie is een niet-specifiek ziektesyndroom (set van symptomen) waarbij aangetaste gebieden van cognitie geheugen, aandacht, taal en probleemoplossing kunnen zijn. Hogere mentale functies worden eerst in het proces beïnvloed. Vooral in de latere stadia van de aandoening kunnen getroffen personen op tijd gedesoriënteerd zijn (niet wetend welke dag van de week, dag van de maand, maand of zelfs welk jaar het is), op hun plaats (niet wetend waar ze zijn), en persoonlijk (niet wetende wie ze zijn).

 • by
  Sharon
  Posted June 23, 2020 8:25 pm 0Likes

  https://waterfallmagazine.com

  Thanks for ones marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you may be a great author.
  I will ensure that I bookmark your blog and may come back someday.
  I want to encourage you continue your great work, have a nice afternoon!

Leave a comment