Tips om uw geheugen scherp te houden op hogere leeftijd

Het is normaal, wanneer we ouder worden, dat er af en toe een geheugenfout optreedt. We ervaren allemaal wel eens vergeetachtige momenten. Met de ouderdom is dit niet erg, maar als het erger blijft worden, dan kan dit grotere problemen veroorzaken. In sommige situatie’s is het niet alleen meer vergeetachtig worden, maar kunt u zich ook verward en verloren gaan voelen.

Er is niet veel wat mensen kunnen doen om voor altijd jong te blijven. Maar het goede nieuws is dat er een aantal manieren zijn om ervoor te zorgen dat uw hersenen, zelfs op hoge leeftijd, gezond en actief blijven. Lees verder voor oefeningen en tips om uw geheugen scherp te houden op een hogere leeftijd.

Blijf bezig

Hoe meer u uw hersenen gebruikt, hoe sneller de versnellingen van uw geest zal gaan draaien. Simpel gezegd, om uw geest scherp te houden, is het belangrijk om u over te geven aan activiteiten waarbij u uw hersenen moet belasten. Onderzoekers zijn bijvoorbeeld van mening dat het spelen van spellen zoals Sudoku, kruiswoordraadsels, schaken of zelfs het oplossen van puzzels goed genoeg is om uw geest in vorm te houden.

Het beste deel is dat dergelijke spelletjes niet alleen goed zijn voor uw brein, maar ook leuk zijn om uit te proberen of te doen. Het lezen van boeken en kranten is een andere uitstekende manier om uw geest bezig te houden en uw hersenen aan het werk te zetten. Het wordt tijd dat u uw hersenen begint uit te dagen met wat mentale oefeningen!

Tips om uw geheugen scherp te houden op hogere leeftijd - blijf bezig

Leer nieuwe dingen

Er wordt gezegd dat leren een levenslang proces is. Maar wanneer hebt u voor het laatst iets nieuws geleerd? Het is belangrijk om te begrijpen dat leren een stimulerende activiteit voor de hersenen kan zijn. Het activeert de processen die helpen hersencellen te onderhouden en de communicatie tussen hen te bevorderen, waardoor u scherp en actief blijft.
U kunt een hobby beginnen waarbij u elke dag iets nieuws moet leren. Probeer bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren of, als u een fijnproever bent, kunt u genieten van het leren van nieuwe recepten.

Tips om uw geheugen scherp te houden op hogere leeftijd - Nieuwe dingen leren

Neem deel aan fysieke activiteiten

Als het erop aankomt om uw geest op een hoge leeftijd scherp te houden, is lichaamsbeweging net zo belangrijk als mentale stimulatie.
Zorg er dus voor dat u niet te veel zit als u ouder wordt. Probeer in plaats daarvan te genieten van activiteiten zoals joggen, zwemmen of yoga. Als dat te ingewikkeld lijkt, ga dan gewoon op pad voor een wandeling in de natuur. Ook daarmee bent u goed bezig en dat nog wel in de gezonde buitenlucht!

Tips om uw geheugen scherp te houden op hogere leeftijd - fysieke activiteiten

Geestelijke gezondheid

Iedereen weet dat geestelijke gezondheid de hersenen rechtstreeks beïnvloedt. Dit geldt vooral voor senioren als het gaat om vergeetachtigheid of zich verward voelen. Experts geloven dat depressie zelfs dementie kan veroorzaken! Om deze reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u net zo om uw geestelijke gezondheid geeft als over onze lichamelijke gezondheid.

Een gemakkelijke manier om aandoeningen zoals depressie en angst te voorkomen is om sociaal actief te blijven. U kunt lid worden van een boekenclub of kaarten met uw vrienden en/of familieleden om ervoor te zorgen dat u niet sociaal geïsoleerd bent. Ook worden er vaak activiteiten georganiseerd voor senioren waar u aan deel kunt nemen. Voor meer ideeën kunt u kijken op deze link.

Tips om uw geheugen scherp te houden op hogere leeftijd - geestelijke gezondheid

Houd in gedachten dat alleen omdat u nu ouder bent of wordt, dit niet betekent dat u gedoemd bent om duf of vergeetachtig te worden. Dit is zeker niet het geval…. Volg deze leuke tips op, om uw geest scherp te houden, zelfs op hoge leeftijd!

 

Leave a comment