Tips voor valpreventie bij ouderen thuis

Valpreventie is een essentieel onderwerp binnen de zorg voor ouderen, senioren zijn nou eenmaal meer vatbaar voor vallen en gewond raken dan de rest van de bevolking. Gemiddeld komt er iedere vijf minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een ongeluk of een val in huis (102.000 bezoeken in 2017). In maar liefst twee-derde van al deze gevallen is er sprake van ernstig letsel. In de laatste 10 jaar verdubbelde het aantal 65-plussers dat door een val om het leven is gekomen. Als daarbij rekening wordt gehouden met de vergrijzing, dan is de stijging nog steeds 55 procent.

Volgens VeiligheidNL komt dit doordat een val op hoge leeftijd sneller een grotere impact heeft vanwege meer chronische ziektes en/of aandoeningen. Als u 65-plusser of mantelzorger bent, is het dus belangrijk dat u zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen treft om ervoor te zorgen dat uw huis een veilige zone is voor senioren. Valongelukken kunt u namelijk op verschillende manieren voorkomen:

  1. Primaire valpreventie: gericht op het voorkomen van vallen in het algemeen. Balansoefeningen doen of gymnastiek is hier een voorbeeld van.
  2. Secundaire valpreventie: gericht op het voorkomen van nieuwe valincidenten van mensen die al één of meerdere keren gevallen zijn en dus een verhoogd valrisico hebben.
  3. Tertiaire valpreventie: gericht op het voorkomen en dus beperken van de gevolgen van een valincident bij ouderen bij wie valincidenten niet te voorkomen zijn.

Vandaag hebben we enkele effectieve veiligheidstips voor ouderen in huis op een rijtje gezet die u kunnen helpen de kans van vallen te verkleinen, zodat u of uw naaste niet het slachtoffer wordt van een ongelukkige val bij u thuis.

Tip 1.    Goede verlichting

Het is heel gewoon om op latere leeftijd verslechtering van de ruimtelijke omgeving te ervaren. Dit wordt nog erger als het huis niet goed is verlicht. Vanzelfsprekend loopt u meer risico om te vallen als u niet goed kunt zien waar u loopt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle gangen, trappen en  andere belangrijke ruimtes goed en duidelijk verlicht zijn. Veel mensen doen daar namelijk het licht uit omdat dit beter voor uw energierekening en het milieu is.
Maar wist u dat het (geleidelijk) aanschaffen van energiezuinige Ledlampen ervoor zorgt dat u op een milieuvriendelijke manier meer licht in huis haalt.

kostenvergelijking verschillende lampen

Tip 2.    Ruim rommel op

Een van de meest voorkomende boosdoeners achter valincidenten bij ouderen zijn spullen op de vloer. Daarom is het belangrijk om de vloeren te allen tijde vrij te houden van voorwerpen zoals boeken, kussens of schoenen om te voorkomen dat u daarover struikelt of zelfs valt. Voor optimale valpreventie kunt u de spullen niet op de grond achterlaten maar beter in een opbergplaats leggen zoals een kast, dan hoeft u ook niet te bukken om het weer op te rapen.

Rommelig huis opruimen

 

Tip 3.    Gebruik een stok of rollator

Verlies van evenwicht is een risico bij oudere mensen. Daarom houden mensen die zich onzeker voelen over hun balans, zich vaak vast aan dingen in huis. In plaats van te steunen op muren en deuren voor ondersteuning, is het raadzaam om in plaats daarvan een stok of een rollator te gebruiken.

Voordelen van een rollator: U heeft een veel normaler looppatroon, de rollator rolt namelijk vanzelf met u mee. Een kopje hete koffie vervoeren is met een rollator ook mogelijk. Daarnaast kunt u erop gaan zitten om even uit te rusten, uw evenwicht even verliest of als u in de keuken bezig bent. Een emmertje met sop past er ook heel goed op. Erg handig dus!

man loopt met moderne rollator

Tip 4.    Laat handgrepen ophangen.

Oudere mensen hebben vaak moeite om zichzelf op te heffen of om op verhoogde oppervlakken, zoals de drempel van het huis te komen. U kunt dit probleem eenvoudig oplossen door handgrepen bij de deuren te laten installeren. Deze handgrepen zijn tevens erg handig in het toilet om u te helpen bij het opstaan. U kunt handig gebruik maken van handgrepen om uw huis bestand te maken tegen valongelukken.

Tip 5.    Badkamer veiligheidshulp

Hulpmiddelen in badkamer, douche en toilet kunnen veel valongelukjes voorkomen. De badkamer en ander sanitair zijn vaak niet zo ruim, hebben gladde en harde tegels en vanwege de vochtigheid is het slip- en valgevaar groot. De badkamer is daardoor een plaats in het huis waar veel ongelukken gebeuren, zeker als u wat minder mobiel bent. Wist u dat u de kans op uitglijden en vallen in de badkamer drastisch kunt verminderen door de juiste veiligheidsmiddelen te gebruiken?

Allereerst zijn er antislipmatjes om uitglijden te voorkomen. U kunt speciale toiletzittingen met armsteunen aan beide zijden krijgen, om te ondersteunen tijdens het zitten of opstaan. Ook zijn er speciale stoeltjes die voor in het bad of bij de wastafel te gebruiken zijn.
In plaats van met de slang te worstelen tijdens het baden, kunt u zelfs een douchestoel met een inkeping krijgen om te zorgen dat u kunt zitten tijdens het douchen en dus niet kunt vallen.

hulpmiddelen in de badkamer voor valpreventie

Tip 6.    Losse kleedjes vastplakken.

Is het u ooit opgevallen hoe tapijten en losse kleedjes onder uw voeten bewegen terwijl u eroverheen loopt? Dit kan ertoe leiden dat iedereen zijn evenwicht verliest, maar vooral ouderen. De meest eenvoudige oplossing om dit te voorkomen is de kleedjes weg te halen. Wilt u ze toch liever laten liggen, zorg er dan voor dat alle tapijten en kleedjes op de vloer vastgeplakt worden, zodat ze op hun plaats blijven liggen wanneer u er overheen loopt.
Dit kan eenvoudig gedaan worden door met dubbelzijdig plakband de randen aan de vloer vast te plakken. Het is weinig moeite voor erg veel gemak.

Tip 7.    Draag goede schoenen

Hoewel u misschien in de verleiding komt om uw versleten maar comfortabele sloffen in huis te dragen, is het raadzaam om te kiezen voor schoenen of pantoffels die flexibel zijn en over een antislipzool beschikken. Raadzaam is om voor schoenen met dunne zolen te gaan welke niet te zwaar zijn en goed passen.

Men zeggen altijd: “Een ongeluk zit in een klein hoekje” en dat “voorkomen beter is dan genezen”. Dit geldt vooral voor ouderen.
Voorkom daarom valincidenten door vooraf te denken aan valpreventie!
Hopelijk heeft u iets aan deze huisveiligheidstips voor ouderen, om uw huis te veranderen in een veilige haven voor senioren. Deze tips zullen niet alleen ouderen beschermen, maar het kan ook de algehele kwaliteit van hun leven verbeteren.

 

 

Leave a comment